Angry birds? a.k.a muistoja kesältä 2010

© Mika Kaivola

Kuten kovin moni muukin on huomannut, on otsikossa mainittu peli varsin koukuttava. Tässä ei kuitenkaan ole varsinaisesti tarkoitus käsitellä peliä vaan lintuja.

Laulujoutsen, Suomen kansallislinnuksikin valittu otus, on varsin hätkähdyttävä ilmestys myös äänen puolesta. Pääsimme alkukesästä 2010 todistamaan joutsenten soidinmenoja Kuusamossa, josta löytyy todellisia mansikkapaikkoja.

Nykyisin laulujoutsenia tuntuu olevan Kuusamon järvissä ja lammissa lähes riesaksi asti, mutta aina ei tosiaankaan ole ollut näin. Sotien jälkeen arveltiin Lapissa ja Kuusamossa pesivän vain 15 paria. Eläinlääkäri ja kirjailija Yrjö Kokko kirjoitti kaksi suomalaisen luonnonsuojelukirjallisuuden klassikkoa, Laulujoutsen – Ultima Thulen lintu ja Ne tulevat takaisin, aiheena tietysti laulujoutsenet. Kannattaa tutustua, jos pohjoisen luonto ja mennyt maailma kiinnostaa.

© Mika Kaivola
© Mika Kaivola

Västäräkille ei liene kirjoitettu liikoja ylistyssanoja vaikka sekin on sympaattinen lintu. Tämän yksilön tapasimme ”suurena joutsenlauantaina” kun olimme kapuamassa Iivaaralle.

Sanonta ”..västäräkistä vähäsen” tuntui pitävän paikkansa kesän 2010 koulujen päättäjäislauantaiana ainakin Kuusamossa, lämmintä oli reilusti alle 10 ja tuuli todella virkistävä. Itikoista ei vielä ollut harmia eikä sinipyrstöstäkään, jonka olimme toivoneet tapaavamme.

© Mika Kaivola

Kuvassa olevan ylvään tilhen tapasimme samaisella kesälomamatkalla Oulangan kanjonin maisemissa. Todennäköisesti kyseessä onkin sallalainen lintu, eli Lapin maakunnan puolella mennään. Samaisella patikointiretkellä tapasimme pari ehtaa katalaania Barcelonasta, jotka meidän hilpeyden aiheeksi vaikuttivat olleen varustautuneet jollakin tuliaseelta näyttäneellä. Katalaanit olivat varsin ihastuneita palokärjestä, joka allekirjoittaneelle aiheuttaa lähinnä vilun väristyksiä mökin seinään kaiverretun aukon takia.

Kapustarinta
© Mika Kaivola

Kuten postauksistakin on huomattavissa, kuuluu Riisitunturin kansallispuisto tämän talouden ehdottomiin retkikohdesuosikkeihin. Myös kuvan kapustarinta samaiselta lomareissulta asustelee Riisillä, jossa riittää harvinaisen hienoja rinnesoita. Alkuperäisenä ajatuksena oli mennä ihailemaan auringonlaskua, mutta kuten yleensä, Riisiltä löytyi niin paljon ihasteltavaa sieliköstä ikkunalampeen. Ylipäätään pohjoisen kesän ilta/yöaurinko luo lempeää valoa ja antaa hienot puitteet myös kuvaamiselle.

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s